Zondagsscholen houden contact met de kinderen thuis. Hoewel de zondagsscholen niet meer samen kunnen komen, zien we door het hele land creatieve leidinggevenden die het contact met de kinderen van de gemeente blijven zoeken. Zo biedt de CGK van Eemdijk de kinderen een Bijbelvertelling aan middels een fimpje in de whatsapp groep van gemeenteleden en de CGK in Rijnsburg delen op hun website het zondagsschool programma online aan.

De Hervormde gemeente in Ouddorp biedt de zondagsschool online aan via YouTube. Een zondagsschooljuf vertelt vanuit haar woonkamer het Bijbelverhaal.

In het Reformatorische Dagblad is een artikel verschenen waarbij de situatie bij de Bond van Zondagsscholen van de Gereformeerde Gemeenten en de Bond van Hervormde Zondagsscholen ter sprake komt.

“Bij de Bond van Zondagsscholen van de Gereformeerde Gemeenten zijn 52 plaatselijke zondagsscholen aangesloten. Deze zondagsscholen hebben verschillende keuzes gemaakt toen de kinderen op zondag niet meer gewoon bij elkaar konden komen. „Bij een aantal ligt alles stil en wacht de leiding af. Maar dat wil niet zeggen dat de kinderen uit beeld zijn.” Op andere plaatsen hield de leiding contact door kaarten of kleurplaten op te sturen. Er waren ook zondagsscholen die, vanaf het begin of later, hun kinderen via een audio- of een beeldverbinding lesgaven.

Kees Codée, bestuurslid van de Bond van Hervormde Zondagsscholen op gereformeerde grondslag, heeft een soortgelijk verhaal. Hervormde zondagsscholen maken iets gemakkelijker gebruik van YouTube voor de uitzendingen, maar ook de kerkradio wordt benut.

Een andere mogelijkheid is het uitzenden van een kerkdienst met een kindermoment. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Reeuwijk. „Voorafgaand aan de dienst is er een kindermoment, waar de kinderen worden aangesproken en ze een plaat te zien krijgen. Aansluitend aan de dienst is er een vertelling. Ouders kunnen er ook voor kiezen om die op een later moment te beluisteren.”

Probeer als leidinggevende in het kinderwerk de kinderen van de gemeente iets te laten horen. Niet voor elke gemeente is het wellicht haalbaar om alles online vorm te geven. Maar een berichtje, kaart, opgestuurde kleurplaat of iets dergelijks doet altijd goed!

Advies rondom nieuwe coronamaatregelen